CERVIKALNI SINDROM

CERVIKALNI SINDROM

Bol i ukočenost u vratu mogu da budu posledica strukturalnih promena ovog dela tela ili funkcionalnih kada je prebno promeniti svakodnevne navike.

 

Cervikalni ili vratni pršljenovi su gornjih sedam od ukupno 33 do 34 koliko ih ima kičmeni stub. Sledećih 12 je grudni (torakalni) i 5 lumbalnih. Ostali su medjusobno zglobljeni i čine dve kosti : sakralnu (os sacrum) i trtičnu kost ( os coccygis). Izmedju vratnih, grudnih i lumbalnih postoji umetnuta tvorevina sa fibroznom opnom – medjupršljenski disk. 

Bol i ukočenost vratnog dela kičmenog stuba su obično posledica nepravilnog položaja glave i vrata, kao i lošeg držanja kičme, ali i slabosti mišića glave, vrata i rameno – lopatičnih mišića. Sve ovo vremenom dovodi do degenerativnih promena na pršljenovima i zglobovima u vratnom delu kičmenog stuba.

Simptomi cervikalnog sindroma se mogu razdvojiti u dve grupe : specifični i nespecifični bolovi u vratu. Kod specifičnih se radi o nekim lezijama na korenu nerava ili u nekim slučajevima kod cervikalne spondiloze. Kod nespecifičnih se opisuju kao grč u vratnom delu, trnjenje niz ruku ili u prstima, ograničena pokretljivost ili osetljivost na dodir.

 

Kineziterapijski program vežbi treba da obezbedi istezanje i jačanje odredjenih struktura vrata, ramena, ruku i ledja. U akutnoj fazi, pored ostale preporučene terapije, se rade lagane vežbe do granice bola. U kasnijoj fazi se rade vežbe jačanja i održavanja.

 

pREVENTIVNE MERE

EDUKACIJA O IZVODJENJU DNEVNIH AKTIVNOSTI
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip iscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.
JAČANJE POSTURALNE MUSKULATURE
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip iscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.
KORIŠĆENJE ERGONOMSKOG NAMEŠTAJA
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip iscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.
LEČENJE POKRETOM

KINEZITERAPIJA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

ZAKAŽITE TERMIN

KONTAKT

ADRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64-7
NOVI BEOGRAD

Email

zdravaledjakinezi@gmail.com

POZOVITE

061 2234 777

Scroll to Top