DISKUS HERNIJA

KOMPLETAN PROGRAM ZA DISKUS HERNIJU

DISKUS HERNIJA
ISPUPČENJE ILI HERNIJACIJA DISKA
SADRŽAJ PRITISKA NERV ILI KIČMENU MOŽDINU I POSLEDICA JE BOL

 

Intervertebralni (medjupršljenski disk) ima ulugu amortizera izmedju dva pršljena. Sastavlljen je od opne, mase i jezgra. Tokom vremena (sa starenjem) dolazi do promena u njegovoj strukturi, odnosno degenerizacije. Koliko će oštećenje biti, zavisi od mnogo faktora i različito je od osobe do osobe. Sve promene koje se dešavaju deluju i na ostale strukture, pa tako npr. promene u medjupršljenskom disku u lumbalnom delu izazivaju promene u celoj karlici. 

Degenerativne promene prvo nastaju izmedju dva susedna pršljena, a onda se zbog tih promena dešavaju se i drugi procesi praćeni bolom i teškoćama. Pritiskanje korena živca dovodi do ukoćenja i otežanih kretanja.

Ima više uzroka za nastanak bolesti. Najveću ulogu ima mehaničko oštećenje. Dugotrajno sedenje, slabost mišića i loše životne navike su, takodje, rizični faktori.

Diskus hernija se, najčešće, javlja kod radno sposobnog stanovništva (35 do 55 god). Nepravilan stav tela u uspravnom položaju, kao posledica slabosti mišića, nepravilno oštećuje disk. Ako postoji neki od deformiteta ( kifoza, skolioza, lordoza) to dodatno vrši pritisak.Sedeći način života opterećuje najviše lumbalni i vratni deo kičme. Česte su pojave lubalnog i cervikalnog sindroma.

Povećana telesna težina i mišićna slabost ne mogu da obezbede stabilnost koštanom sistemu i samim tim dovode do promena. Kod gojaznih osoba se pomera težište tela i samim tim se narušava stabilnost.

LUMBAGO ili bol u donjem delu ledja  i okolnim mišićima, se javlja u mirovanju ili pri kretanju.  Kada se bol širi niz nogu, jednu ili obe, uz prisustvo i drugih objektivnih znakova (npr. zakrivljenje na jednu stranu) govorimo o LUMBOIŠIALGIJI. Ona ukazuje da je došlo do nagnječenja korena živc

AKO ŽELITE DA ZNATE.....

KIČMENI STUB

Kičmeni stub se sastoji od 33 do 34 kičmena pršljena. 

Prvih 7 predstavljaju vratni (cervikalni ) deo, sledećih 12 je grudni (torakalni) i 5 lumbalnih. Ostali su medjusobno zglobljeni i čine dve kosti : sakralnu (os sacrum) i trtičnu kost ( os coccygis). 

Izmedju vratnih, grudnih i lumbalnih postoji umetnuta tvorevina sa fibroznom opnom – medjupršljenski disk. Njegovo pomeranje, oštećenje ili ispadanje dovodi do  DISKUS HERNIJE. 

PREVENCIJA KOD DISKUS HERNIJE

TEHNIKE SA KOJIM JE MOGUĆE SPREČITI BOLOVE U LEDJIMA, FUNKCIONALNE I STRUKTURALNE PROMENE

JAČANJE POSTURALNE MUSKULATURE

Programi vežbi za jačanje opružača kičmenog stuba su jedna od osvnovnih faktora kao preventivna mera i kao terapija ako postoje promene.

PRAVILNO IZVODJENJE DNEVNIH AKTIVNOSTI

Edukacija o pravilnom izvodjenju svakodnevnih aktivnosti sa ciljem promena navika načina na kojiji se obavljaju najuobičajnije radnje na poslu ili kod kuće.

ERGONOMSKI
NAMEŠTAJ

Ergonomski nameštaj obezbedjuje pravilne i prirodne položaje tela i na taj način sprečava nastanak povreda koje izazivaju oboljenja. 

KONTROLISANA TELESNA TEŽINA

Telesna težina sprečava pravilne pokrete tela i na taj način se obavljanje svakodnevnih aktivnosti i provodjenje vremena vrši nepravilno.

SAČUVAJTE ZDRAVLJE LEDJA

E BOOK

E BOOK  obuhvata većinu radnji koje se ponavljaju svakodnevno na poslu ili kod kuće. Pravilno izvodjenje dnevnih aktivnosti, jačanje posturalne muskulature sa adekvatnim programom vežbi, možete da pronadjete u ovoj knjizi. Knjiga sadrži fotografije, jednostavna objašnjena, možete da je primenite odmah. Program vežbi obuhvata osnovni program. Dodatne programe vežbi možete da poručite i uklopite u skladu sa trenutnim stanjem. Klikom na link ispod saznajte detaljnije o knjizi koja može da vas oslobodi bolova u ledjima.

KINEZITERAPIJA KOD DISKUS HERNIJE

KINEZI
TERAPIJOM


LEČENJE POKRETOM
KINESIS - POKRET
THERAPEIO - TERAPIJA
Koristi pokret kao osnovni insturment u lečenju i rehabilitaciji.
Predstavlja deo fizikalne medicine.

SPREČITE BOL

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam corper mattis.

ISPRAVITE POSTURU

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam corper mattis.

OJAČAJTE MIŠIĆE

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam corper mattis.

EDUKACIJA I PROGRAMI VEŽBI

PROGRAMI VEŽBI KOD DISKUS HERNIJE, LUMBALNOG I CERVIKALNOG SINDROMA

PROGRAMI VEŽBI

Programi vežbi koje mogu da se koriste u preventivne svrhe ili ako postoje neki od promena. Programi se rade na osnovu individualni potreba svakog klijenta i praćenjem se prilagodjava izbor i intenzitet vežbi.

EDUKACIJA

eDUKACIJA PRAVILNOG OBAVLJANJA DNEVNIH AKTIVNOSTI I RASPORED PROGRAMA VEŽBI I PAUZA. 

PRAVILA U RADNOM OKRUŽENJU I U TOKU ODMORA.

TEHNIKE SA KOJIMA JE MOGUĆE IZBEĆI BOLOVE U LEDJIMima.

LUMBALNI
SVE NA JEDNOM MESTU

PORUČI KOMPLETAN PROGRAM ZA DISKUS HERNIJU

KONTAKT

ADRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64
NOVI BEOGRAD

POZOVITE

061 2234 777

Email

zdravaledjakinezi@gmail.com

Scroll to Top