KINEZITERAPIJA

CERVIKALNI SINDROM

Kineziterapija kod cervikalnog sindroma obuhvata programe vežbi koje istežu i jačaju mišiće, tetive i ligamente ovog dela tela. Kombinacijom različitih vežbi treba da se obezbedi opuštanje napetosti i poboljšanje pokretljivosti.

Vratna kičma se sastoji od sedam pršljenova koji nose oznake od C1 do C7. Prva dva pršljena su drugačije postavljena i nazivaju se atlas i axis, oni su zaduženi za pokrete koje obavljamo sa glavom (savijanje, okretanje..). Vrat nosi težinu glave i veoma je pokretan. Zbog te svoje uloge oštećenja koja se javljaju u ovom delu tela su česta.

Cervikalni sindrom se opisuje kao bol koja je prisutna u vratu, ukočenost, ponekad se javlja trnjenje ramenog pojasa, ruku i prstiju.

Cervikalni sindrom najčešće nastaje kao posledica lošeg držanja, dugog sedenja, stresa, napetosti mišića i slabosti. Neke od radnji koje se ponavaljaju često, a u velikoj većini slučajeva se izvode pogrešno su:

  • nepravilini položaji glave i vrata tokom sedenja, spuštanje glave, nameštaj za rad koji nije prilagodjen visini očiju
  • položaj glave u toku upotrebe mobilnog telefona, povijena glava i iskrivljen vrat
  • u toku obroka povijanje vrata ( hrana se rukom prinosi ka ustima, vrat se ne povija)
  • položaji tokom odmora i spavanja
  • neadekvatan nameštaj za odmor
  • postoje mnoge radnje u toku dana koje se obavljaju po automatizmu nepravilno, a oštećuju vratni deo kičmenog stuba

DEGENERATIVNE PROMENE

Cervikalni sindrom i bolovi koje se osećaju mogu da budu i posledica proturzije medjupršljenskog diska. Oštećenja koja su nastala na medjupršljenskom telu izmedju dva pršljena, mogu da dovedu do cervikalne spondiloze i do suženja kičmenog kanala.

Kineziterapijski program se kod cervikalne spondiloze sprovodi posle fizikalne medicine i izlaska iz akutne faze bolesti. Vežbe jačanja i poboljšanja stabilnosti ovog dela tela su kombinacija nekoliko vrsta mišićnih kontrakcija. Vežbe se rade sporo, da bi se izbegle dalje p

KINEZITERAPIJA

U sledećem delu možete da pogledate izvodjenje nekoliko pokreta sa kojim možete da istegnete vrat i rameni pojas. Pokreti su jednostavni, možete da ih ponovite nekoliko puta u toku dana, kad god osetite neprijatnost ili napetost. Odlični su da se poboljša pokretljivost i cirkulacija, pa pored toga što ćete relaksirati ovaj deo tela, imaćete i bolju koncentraciju. Pokušajte da ih svakodnevno uvrstite na radnom mestu.

Program kineziterapijskih vežbi kod cervikalnog sindroma podrazumeva i vežbe jačanja mišića koji su zaduženi za stabilnost ili obaveljanje svih pokreta vrata. U akutnoj fazi se radi vežbe koje su izometrijske, a u hroničkoj fazi se prelazi na izotonični program. Dodaje se otpor sa sopstvenim telom ili sa nekim pomoćnim rekvizitom. Vežbe je potrebno raditi redovno i kasnije se preporučuje pravilno obavljanje dnevnih aktivnosti da bi se preventivno delovalo.

MOŽETE DA POGLEDATE VIDEO SA VEŽBAMA KADA SE JAČAJU MIŠIĆI VRATA https://www.youtube.com/watch?v=xv_XawjSyOA

Detaljnije o pravilnom izvodjenju aktivnosti u radnom okruženju i u toku odmora, možete da pronadjete u priručniku PRAVILNO IZVODJENJE DNEVNIH AKTIVNOSTI, autor Branislava Jevtović

PROGRAMI VEŽBI

PROGRAMI VEŽBI

Programi vežbi kod vratnog dela se rade zajedno sa vežbama za rameni pojas, lopatični deo i vežbe za grudi. Program može da bude izradjen za sprovdojenje uživo ili možete da preuzmete program za samostalno vežbanje. Svaki od programa ima i preventivne mere u cilju sprečavanja nastanka cervikalnog sindroma. 

Sve informacije o individualnim programima možete da dobijete na mail: zdravaledjakinezi@gmail.com

EDUKACIJA

PREVENCIJA I EDUKACIJA

Preventivne mere u cilju sprečavanja nastanka bola u vratnom delu i bolova u ledjima, podrazumevaju promene svakodnevnih aktivnosti. Promene u obavljaju navika kao što je sedenje, hodanje, obuvanje, oblačenje… mogu značajno da utiču na sprečavanje nastanka bolova u ledjima. 

Pored sprovodjenja i promene ovih navika, važno je i jačanje posturalne muskulature i korišćenje ergonomskog nameštaja.

Ovaj  ebook ima sve potrebne informacije i predstavlja preventivni materijal za zdravlje ledja.

U oviru svakog programa vežbi dobijate ovaj e book.

Više informacija možete da dobijete na mail: zdravaledjakinezi.in.rs

KONTAKT

KONTAKT

aDRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64
Novi Beograd

POZOVITE

061 2234 777

Email

zdravaledjakinezi@gmail.com

Scroll to Top