KINEZITERAPIJA lORDOZA

dEFORMITET KIČMENOG STUBA

lORDOTIČNO LOŠE DRŽANJE

LORDOZA

PROGRAMI I EDUKACIJE

KLINIČKA SLIKA

  • glava se nalazi u produžetku kičmenog stuba ili je blago zabačena pozadi
  • grudni koš je ravan ili malo pomeren prema napred
  • fiziološka krivina u lumbalnom delu je pomerena unapred
  • trbušni zid je mlitav, izbačen zbog slabosti trbušne muskulature
  • karlica je u inklinaciji zbog skraćenih mišića fleksora u zglobu kuka
  • kolena su u pojačanoj ekstenziji
  • stopala u funkcionalnoj slabosti

Stadijumi kod lordoze su funcionalni ili lordotično loše držanje i strukturalni ili prava lordoza. U funcionlanom stadijumu se razlikuju I (lakši) i II (teži) stadijum. Strukturalne lordoze zahtevaju kompleksnije lečenje, dok funkcionalne zahtevaju program vežbi kod kineziterapija lordoza. Izražena je mišićna slabost u trbušnom delu što za posledicu ima skraćivanje ledjnih mišića u slabinskom delu. Skraćenost mišića posebno fleksora kuka i ekstenzora kičmenog stuba lubmalnog dela, karlice, kukova. 

Sastoji od uvodnih vežbi, vežbi istezanja i jačanja, vežbi disanja i relaksacije. Autokorekcija držanja tela se svakodnevno uvežbava. Odabir odgovarajućih aktivnosti kao plivanje, košarka, odbojka.. Jačanje trbušnog zida koji je sa ovim deformitetom oslabljen, ako i oslabljen gluteus maksimus. Mišići koji su skračeni su opružači kičmenog stuba i prednji bedreni mišić.

Kineziterapijski program se sprovodi sa laganim vežbama uz stezanje i pravilno disanje. Kasnije se vežbe dopunjuju sa rekvizitima i potrebnim korekcijama u intenzitetu samog vežbanja.

Najbolji rezultati se postižu sa individualnom izradom programa i vežbanja.

PROGRAMI VEŽBI

Programi vežbi obuhvataju jačanje struktura koje su oslabile i opružanja skraćenih. Programi vežbi se rade individualno na osnovu anamneze. Promene vežbi su uskladjene sa promenama i tokom terapija. Kod lordotičnog lošeg držanja se radi o fukcionalnim promenama, a kod lordoze o strukturalnim promenama na kičmenom stubu. Kod fukcionalnih promena je proces brži, dok kod strukturalnih traje nešto duže. Više o programima na sledećem linku..

EDUKACIJA

Edukacija u cilju sprečavanja i ispravljanja deformiteta kičmenog stuba obuhvata E BOOK sa svim pravilnim izvodjenjima aktivnosti u toku dana, pravilnom izboru nameštaja u toku rada i odmora i redovno sprovodjenje posturalne gimnastike. 

Ova pravila postavljaju osnovu uspostavljanja zdravih navika svakog pojedinca i mogu značajno da utiču na kvalitet života. Promenite navike i osigurajte zdraviji život..Više na narednom linku..

ZAKAŽITE TERMIN

KONTAKT

aDRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64
Novi Beograd

POZOVITE

061 2234 777

Email

zdravaledjakinezi@gmail.com

Scroll to Top