LUMBALNI SINDROM

BOL U DONJEM DELU LEDJA KOJA SE SVE ČEŠĆE JAVLJA KOD RADNO SPOSOBNOG STANOVNIŠTVA. EDUKACIJA I PREVENTIVNE MERE UZ JAČANJE POSTURALNE MUSKULATURE MOGU DA SPREČE, UMANJE ILI OTKONE OVU VRSTU TEGOBA.

Lumbalni deo kičmeg stuba je sastavljen od 5 lumbalnih pršljenova izmedju kojih se nalaze medjupršljenski diskovi. Lumbalni sindrom je bol u slabinskom delu kičme i tako se najčešće i opisuje. Oko 80 % populacije bar jednom u životu ima problem sa ledjima, a polovina ovog broja sigurno zataži pomoć lekara ili bolovanje.

Bol se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina, ali je kod starijih bolesnika intenzivniji. Radna mesta koja predstavljaju veliki rizik za pojavu ovog stanja su ona koja uključuju podizanje, savijanje tela, okretanje, dohvatanje visoko postavljenih objekata. Važno je znati kako se uprkos velikoj neprijatnosti 90% pacijenata spontano oporavlja najduže u roku od četiri nedelje.

Lumbalni sindrom ne predstavlja veliku opasnost, ali može da se ponavlja i zahteva mirovanje u aktunoj fazi. Pokreti treba da se svedu na minimun i bez ikakvih iritacija bolnog predela. Posle završetka akutne faze savetuje se jačanje ledja, posturalne i trbušne muskulature. Pravilnim izvodjenjem dnevnih aktivnosti , autokorekciojom i adekvatnim preventivnim programom vežbanja moguće je sprečiti recidiv lumbalnog dela.

KINEZITERAPIJA I PREVENCIJA

KINEZITERAPIJA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

EDUKACIJA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

ZAKAŽITE TERMIN

KONTAKT

ADRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64
NOVI BEOGRAD

POZOVITE

061 2234 777

Email

zdravaledjakinezi@gmail.com

Scroll to Top